Det er ikke solen som går ned, det er bare en illusion forårsaget af at jorden drejer

Det hele gentager sig. Sommeren gik på hæld, måske før den for alvor havde sat sig fast i kroppen, og dog var vi så forvænt med dens lys og mildhed.

Efteråret mærkes mest af alt i måden vinder trænger igennem tøjet, når man cykler.

Måden den blæser igennem håret, og tager fat i tøjet på. Dens kulde, som bestemt ikke er mild. Gyldne farver og blommer, æbler og pærer – alt det som sommeren modnede giver træerne nu slip på. Svampe og hyldebær. Jeg er ikke selv særlig god til at forvandle det hele til kager og marmelader, men jeg nyder godt af andres kundskaber.

Hele naturen står klar til at forvandle sin klædedragt til de smukkeste gyldne, røde og orange farver. For til sidst at smide det hele af sig. Det sker hele tiden. Forandringen. Og alligevel bliver det ikke anerledes. Årstidernes skiften. Livets rytme. Så genkendelige, og dog overraskende hver gang de kommer os i møde. Som en kær ven, hvor man havde glemt hvor godt selskab man befinder sig i, når man mødes efter lang tid.

Med den snigende aftenmørke, striktrøjerne og romanerne kommer også en anden side af kirkens liv snigende med efteråret. Nye unge mennesker fylder i vores tanker og på vores bænke, når konfirmanderne kommer. Bevidstheden mødes af nye refleksioner, når vi åbner dørene for foredrag om det, de kalder en folkesygdom. ”Hjertet banker, munden er tør, og hænderne ryster”…Angstens gåde. Koncerter og kirkefrokoster fylder ørerne og maverne.

Minikonfirmander. De er nye. I gamle rammer. Sådan går alt sin vante gang, og ikke meget forandrer sig i den gamle bygning. Bortset fra hjerterne. Vores hjerter kan forandre sig. Det sker gerne, når man går ind i kirken, og lader sig bevæge. Så forandres de.

Når vi kommer i kirken med alt det vi bærer på igennem livet, så bliver vi selv forandret og forvandlet i mødet med det guddommelige. Genkendeligt, og dog så overraskende.

De røde æbler løsner let
fra træets trætte kviste.
Snart lysner kronens bladenet
og hvert et løv må briste.
Når aftensolen på sin flugt
bag sorte grene svinder
om årets sidste røde frugt
den tungt og mildt os minder.

At flyve som et forårsfrø
for sommerblomst at blive
er kun at visne for at dø
kan ingen frugt du give.
Hvis modenhedens milde magt
af livet selv du lærte
da slår bag falmet rosendragt
dit røde hybenhjerte.

Kom efterår.
Desirée

Amager Musikfestival – Hélianne Blais og Poul Anders Lyngberg-Larsen i Tårnby Kirke

KONCERTHélianneBlais

Søndag den 27. september kl. 20

Hélianne Blais (violin), et strygerensemble af musikere, der spiller i landets førende orkestre, samt kirkens organist Poul Anders Lyngberg- Larsen (cembalo).

Koncerten, som er et led i årets Amager Musikfestival, der i år har temaet ”Et umage par”, byder på musik af Johann Sebastian Bach (1685-1750) og Johann Ernst, prins af Sachsen-Weimar (1696-1715).
Bach er ubetinget en af musikhistoriens hovedpersoner,  mens Johann Ernst normalt kun kendes som en fodnote til Bachs Biografi.

Mens Bach var ansat i Weimar hos prinsens onkel, var Johann Ernst på studierejse i Holland, hvor han bl.a. besøgte Amsterdam, der på det tidspunkt var et centrum for nodehandel, og vendte i 1713 hjem med en stor bunke trykte noder, bl.a. af Vivaldi, og disse synes også at være kommet til Bachs kendskab.

På denne måde har Johann Ernst haft en musikhistorisk vigtig funktion ved at formidle den nye italienske stil til Bach, en stil som fik stor betydning for Bachs videre udvikling.
Prinsen komponerede også selv en række violinkoncerter i en Vivaldi-lignende stil, af hvilke Bach har bearbejdet en håndfuld for orgel hhv. cembalo. Hvorfor Bach har bearbejdet dem, ved man ikke.

Normalt gætter man på, at det har været bestillingsarbejde, men personlig er jeg ikke utilbøjelig til at tro, at Bach kan have gjort det af egen drift, fordi han fandt visse kvaliteter i dem. I visse tilfælde udviser Bachs version udpræget forbedringer i forhold til forlægget.

Ved koncerten spilles tre af Johann Ernsts violinkoncerter. Hélianne Blais vil endvidere spille chaconnen fra Bachs Partita i d-mol (BWV 1004), et af violinlitteraturens mest krævende værker.

Kirkens organist Poul Anders Lyngberg- Larsen vil spille en af Bachs bearbejdelser efter Johann Ernst og derudover en klaverkoral over ”Jesu, meine Freude” samt et Præludium og Fuga i G-dur (BWV 902).

Yderligere oplysninger om Amager Musikfestival 2015 kan fås i de pjecer, der er lagt frem bl.a. i kirkens våbenhus eller på www.amagermusikfestival.dk

 

 

Angst

Hun lagde sig til at sove. Meget træt, med tanker som hvirvlede rundt i hovedet. De plejede at falde til ro når hun faldt i søvn. Hun skulle bare falde til ro. Men det kunne hun ikke. Hendes mand sov ved siden af. Han snorkede. Men det var hun vant til. Hun kiggede på ham, hans mund var åben, han lignede en beruset bjørn. To gange følte hun, hun var ved at falde i søvn. Så tæt på. Hun havde brug for at sove. Hun ville så gerne. Tankerne kørte stadig rundt. Hendes dreng havde fået en racerbane året før til jul. Han havde ønsket sig den længe og var så glad for den, i hvert fald til nytår, derefter havde den fået en plads i en kasse i hjørnet og nu stod den i garagen men inde i hendes hoved kørte den næsten hver aften. Som oftest til dens batterier gik ud og rød bil kørte af banen. Denne aften blev den ved med at køre, den røde bil førte, så førte den blå bil, de kørte hurtigere og hurtigere men de kørte ikke af banen. Så begyndte hendes ben at ryste. Så gik hendes arm op og ned. Den anden arm prøvede at holde den første ned. Bilerne havde fået lyd og der var skruet helt op. Hun kunne ikke få vejret. Det løb fra hende. Hun kunne ikke fange det. Det var ikke længere hendes og alt blev sort, hun faldt imod den grå asfalt, hun have den allerede i munden, hun kastede den op men der blev ved med at komme mere og hun græd.

Næste morgen kunne hun ikke komme op. Hun lå i sengen til efter middag. Børnene var inde og kalde på hende men de var helt utydelige. Slørede. Det var ikke hende som lå der, det var en anden.

Da det samme skete to dage efter gik hun til sin læge. Han sagde til hende, du har haft to angstanfald. Hun havde læst en masse om angst. Hun kunne ikke åbne avisen uden der stod noget om angst. Der var så mange som havde det. Det lød som en epidemi, ikke sådan en som kommer udefra og som man kan fange, men indefra, et eller andet dybt sted som ingen kunne se. En folkesygdom sagde lægen til hende, du er ikke den eneste. Der var flere på hendes arbejde som havde talt om det. Nogle havde sagt noget om at de havde haft det, men hun havde ikke rigtigt hørt efter, hun havde fået nogle tal på et stykke papir, der stod at hver femte dansker får angst på et tidspunkt i livet, så hvis du ikke har det, kender du nok en. Hendes veninde havde en søn som ikke kunne gå i skole, han kunne slet ikke gå uden for en dør, hun forstod det ikke helt, hvad var angst.

Hun forstår stadig ikke, hvad angst er, men hun ved, hvordan den føles. Bukowski skrev det i en enkelt sætning; jeg mærkede en brise i nakken, jeg vendte mig om, det var angst.

Vi vil ved kirken henover efteråret prøve at finde ud af, hvad det er for en brise.

Karsten Møller Hansen

Udklip20-09-2015

© tårnby sogns menighedsråd