Det er snart jul

Men det behøver jeg vel ikke at fortælle dig. Jeg glæder mig fint. Min familie glæder sig nok mere. Men jeg glæder mig fint. Synes ikke der har været alt for meget overstadig forbrugerisme og ikke alt for mange billige pedernødder og æbleskiver fra en pose. Måske har jeg bare ikke lagt mærke til det. Jeg ved ikke, hvor du er henne i det der jul. Nogle kan ikke få nok. Nogle tager til Thailand og tager en tur i poolen.

Jeg tænker dog på en ting; hvad end du skal, kan du så ikke prøve at gøre julen til noget, du kan være i, så det ikke sovser til i karamelsmag, glitter eller du bliver nødt til at stikke af fra den?

Nogle gange er det som om julen er en græsk tragedie. Man kan slet ikke gøre noget, man kan ikke sige at man ikke vil være med, man skal bare gennemleve det. Sidste år tog jeg mig selv i at stå i Fields sammen med alle jer andre en lørdag op til dagen. Min pande var våd af sved. Mine øjne kørte rundt i hovedet. Jeg var minutter fra et panikanfald. Min tilstand blev feber men jeg kunne ikke engang overskue at tage jakken af. Heldigvis dejsede jeg om lige foran Bolia, og de havde en fin sofa. Som jeg efter lidt tid begyndte at overveje om den ikke kunne stå godt derhjemme. Hjemme igen tog jeg mig til hovedet og tænkte; hvordan endte jer der? Hvorfor gjorde jeg det? Det var jo ikke andres skyld end min egen at jeg allerede inden jul var træt af den. Det er som julen bare kører og man ikke kan gøre noget. Et eller andet teaterstykke som skal gennemspilles med dig selv i en rolle, du ikke selv har valgt, ikke vil have og ikke tør skifte ud med en anden.

Jeg har lovet mig selv i år, at det skal være roligere, der skal være mere tid. Traditioner er virkelig en god ting. Det er at tage de elskede som ikke er her mere med til jul. Det er alt det andet udenom man skal skære ned på.

Julen er en højtid. Det vil sige en tid man holder høj. Ikke lav. Ikke hverdag. Men høj. Det er kombinationen af noget meget nært og så noget højtideligt, som jeg godt kan lide ved julen. Den har alle forudsætninger for en højtid, julen. Og vi giver den også tid, vi tager fri, vi køber ind, vi forbereder, vi inviterer, vi bruger flere penge end vi har, vi gør alt for at leve op til den. Men man kan godt stille sig selv det spørgsmål: hvordan vil jeg gerne have den skal være.

Det nytter ikke noget, at du allerede nu siger du ikke kan komme i kirke juleaften, fordi du skal forberede anden. Så spis lidt senere. And er min livret men man behøver ikke bruge 3 dage på at gøre middagen klar. Så vigtigt er det ikke. Stress ikke. Det er bare mad. Et samfund hvor maden fylder så meget er et samfund i forfald sagde en kok. Børnene behøver ikke få alle de gaver. Giv dem et par stykker. Julen er børnenes fest, siger man. Jo, jo. Men det er vel også vores andres fest. Børnene har ikke godt af at det hele skal handle om dem og jeg har en formodning om, at det hele bliver bedre, hvis også vi andre har en jul, vi ikke bare ser frem til er overstået.

Det bedste vi mennesker overhovedet kan give hinanden er vores tid. Og giver vi hinanden tid til at nyde tiden sammen bliver det en højtid. Giv hinanden jeres tid til jul. I behøver ikke så meget mere. Det koster næsten ikke noget, og det er den bedste gave du kan give.

Og så kom i kirke op til jul. Kom juleaften. Kom juledagene. Kan du ikke komme, fordi du har travlt, har du prioriteret forkert, så har du taget fejl af det uvæsentlige og det væsentlige. Har du ikke lyst til at komme, så er det helt fint, så er du i det mindste ærlig. Der er også andre måder at holde tiden høj på. Se Love actually igen siger min kollega. Sæt Nick Caves nye album på. Gå en tur i skoven. Tænd et lys i mørket. Tag fotoalbummet frem. Besøg din mormor på plejehjemmet. Læg en krans på kirkegården. Sæt dig i mørket og tænd et stearinlys for alle dem du savner. Kan du intet af det du plejede at kunne, så lad andre gøre noget for dig. Det er smukt at give. Det er lige så smukt at give andre muligheden for at give noget til dig. Jer der kan komme, vi glæder os til at se jer. Lad os holde noget sammen. Vi tænder lys for dig. Synger med dig. Dejlig er jorden. Holder tiden høj med dig. Fred på jorden. Guds velsignelse.

Glædelig jul.

Fra Karsten M. Hansen og resten af Tårnby Kirke