Menu Luk

Du er elsket som du er

Der var en konfirmand som midtvejs gennem året, kiggede på mig med et tomt blik, et blik han holdt

længe, hvorefter han sagde; hver gang jeg kommer til præst forstår jeg mindre hvad kristendom er.

Senere, det var i foråret, lige før vi sluttede, startede jeg undervisningen med at fortælle dem, at jeg nu i en sætning ville fortælle dem, hvad kristendom er. Jeg kiggede betydningsfuldt ud over konfirmanderne, og kom så med sætningen, hvortil der var en pige som sagde; kunne du ikke bare have fortalt os det første gang vi mødtes, så kunne vi have blevet hjemme resten af året og set netflix. Der var så en fyr som korrigerede hende; men så havde vi ikke fået kage.

Jeg tror årets konfirmander vil sige, at kristendom er det sværeste af beskæftige sig med, dens historie er lang, dens grundlag kompliceret, tankerækken uendelig dyb, og den spreder sig i alle
retninger, blander sig med alt muligt andet og så finder man aldrig et klart entydigt svar – der er altid en anden måde at se tingene på, og synet man ser kristendommen med ændrer sig hele tiden, for den som ser ændrer sig. Tro er subjektiv. Tro er liv. Dit liv. Derfor ændrer kristendom sig hver dag, for dit liv ændrer sig også hver dag. Og derfor er det særligt tydeligt for konfirmanderne, de er lige der hvor al ting ændrer sig.

Men jeg tror også, konfirmanderne vil sige, at kristendom er lige til, fuldstændig simpel. Kristendom giver på mange måder sig selv, og vi forstår den instinktivt. At elske. Det er jo det. Det er ikke noget vi skal sidde og studere, vi vil det med det samme og allerede, før vi vidste det.

Jeg beskæftiger mig med kristendom hver dag. Konfirmanderne gjorde det i hvert fald i 8 mdr. Jeg ved ikke, hvor meget den kristne tro fylder hos dig, et eller andet gør den, ellers ville du nok ikke have slået op på denne side og læse disse ord.

Som sagt er kristendom mange ting, uendelig mange ting, man bliver aldrig færdig med den, får den aldrig på plads, den er en af de der ting, hvor des mere man

forstår, des mere opdager man, at man ikke forstår. Men en ting skal du forstå. En ting håber vi, at vi fik konfirmanderne til at forstå, det er så
simpelt, og så klart, og nu ved du det;

Du er elsket, præcis som du er.

Kristendom er mere end den sætning, det komplicerede kommer bagefter, men det er her den starter, og det er

her dit liv starter. Hvis du aldrig tror på, at du allerede er elsket, som du er, at du i Guds øjne aldrig behøver at gøre noget som helst for at fortjene Guds kærlighed, så kommer du til at bruge resten af dit liv på at lede efter præcis den sætning, så vil alt du laver, alle de mennesker du møder, alle de tanker du vil tænke, kun være forsøg på at opnå en kærlighed som ikke kan blive givet dig, når du jagter den, men som du allerede for længe siden er blevet givet.

Du er elsket, præcis som du er.

Det er de ord, du skal leve dit liv på.

Så tag imod livet, alt hvad det bringer, konfirmander, jer andre, og glem aldrig at I allerede er alt det, I skal være, elsket. Og bring så kærligheden ud, det er jeres opgave i livet, så simpelt.

Karsten M. Hansen