Erindring

Historie er kommet på mode.
Flere museer, som f.eks. det flotte nyindrettede Moesgaards Museum i Århus, oplever en stigning i besøgende.
For nylig lancerede Danmarks Radio da også en ny serie i den bedste sendetid om danskernes oprindelse.
Måske er det den stigende trussel fra terror, der gør, at vi rykker mere sammen om det hjemlige.
Måske har vi bare været så meget ude i verden, at det er ved at være tid til at se på vores egne rødder.
I hvert fald er interessen for historie stigende.
Og det er jo så begrænset, hvad vi selv kan huske.
Forfatteren og præsten, Johannes Møllehave sagde en gang, at vi alle husker mindst to generationer længere tilbage, end vi selv har levet.
For vi husker, hvad vores forældre, og ofte også vores bedsteforældre, har fortalt os.
Selv om det for mange børn indimellem godt kan blive for meget med alle de gamle historier, så popper de alligevel op, når man bliver ældre.
Noget, der sætter ens egen hukommelse i gang, kan være en sang.
En sang ens forældre sang, en sang man lyttede til i radioen.
Eller det kan være billeder af gamle ting.
Det er sådan nogle billeder, vi ser på i ”Erindringscaféen” som finder sted i Tårnby Kirke, første gang efter gudstjenesten Kristi Himmelfarts dag, torsdag den 25. maj kl. 10.00. Her ser vi på billeder af nogle ting fra 30erne, og selv om vi måske ikke alle kan huske så langt tilbage, så kan vi nok huske meget, vi har fået fortalt fra den tid.
For vores erindring går langt tilbage, også meget længere end to – tre generationer.
Det er det, vi benytter os af i kirken.
Her har vi lige – i påsken – fortalt en over 2000 år gammel historie om hvordan livet netop skal bæres videre fra generation til generation. For Jesu disciple blev jo ikke siddende i passiv sorg, de gik videre i livet, og de fortalte om alt det, Jesus havde sagt og gjort.
Dermed nåede historien til os og fortalte os, at sådan skal vi også bringe livet videre.

Det gør vi bl.a. Kristi Himmelfarts dag.

Ida Nielsen