Når Ræven Vogter Gæs

Den 6. september kl.19.30 afholder Tårnby Kirke et meget spændende foredrag af Torben Svendrup: ”Når Ræven Vogter Gæs” omkring Danmarks kalkmalerier og reformationen.
Foredraget vil være en del af Tårnby kirkes nye foredragsrækker: Viden &Vin, hvor man får mulighed for at høre en eller flere foredragsholdere fortælle om et specielt emne- hertil et glas god vin.
Torben Svendrup som har skrevet mere end 30 bøger og artikler og er også kendt fra flere TV- programmer omkring kalkmalerier og Danmarks kirker, senest i udsendelsen ”Mord i
Middelalderen”.

Torben Svendrup skriver selv om sit foredrag:

“Når Ræven Vogter Gæs” er et foredrag om en af de mest betydningsfulde begivenheder i Danmarks historien –
reformationen.
Men det er en anden historie, end den der normalt fortælles. Omdrejningspunktet er kirkernes kalkmalerier. Det er bondens tanker vi ser på væggene. De fleste kalkmalerier fra senmiddelalderen og reformationstiden blev betalt ud af tiendenet, der blev administreret af to kirkeværger, der ofte var rige fæstebønder. Derfor er det deres tanker vi møder. Og det er
bestemt ikke kedeligt, det vrimler med billeder der er præget af en barsk og nogen gange latrinær humor. I Nibe Kirke ser vi et svin – med sidevåben og armbrøst i ført høje sko, som de fine brugte – teksten er kort godt (på latin) fuld af lort. Middelalderen var ikke mørk og kedelig.
Det spændende er, at protestester mod kirken og ikke mindst mod bispers misbrug begyndte mange år før den officielle reformation. Når man i Vrå Kirke i Nordvestjylland viste en bisp på vej i helvede med armen om en nøgen gift kvinde, så var det en måde at håne stiftes biskop Stygge Krumpen der levede sammen med en gift adelsfrue. Når man i Ottestrup Kirke lader en ræv prædike for de stakkels gæs, så er det en hån mod tiggermunkene.
Kalkmalerierne fortæller historien om almindelige menneskes liv og deres forestillinger om verden. I foredraget møder vi havfruer (djævle) der lokker sømænd, kvinder lader sig tappe af
djævlen, troldkællinger der får hjælp af det onde. Vi kommer ind i en helt anden verden, end den vi møder i de sædvanlige kilder fra reformationstiden.
Efter reformationen fortsatte man med at male kalkmalerier, men fra 1550 blev de anderledes. De fulgte en bestemt skabelon, nu var det slut med protester mod magthavere. Nu var det slut med humor.
Efter foredraget vil man være klar over, at den mørke middelalder aldrig har eksisteret, og man vil
spørge sig selv om middelalderen blev afløst af den mørke reformation.”

Som oplyst er arrangementet en del af foredragsrækken Vin &Viden og en part af Tårnby kirkes
kommende arrangementer, som også på et senere tidspunkt vil rumme en “Filosofisk Salon”, med
muligheder for diskussion af alvorlige emner og relevans, desuden heldagsseminarer, som blandt
andet vil beskæftige sig med: Kunsten i Kirken, Amagers Kulturskatte og meget mere.

Yderligere
information om disse arrangementer vil komme løbende.
Arrangementet den 6.sept. kl.19.30 er gratis og alle er meget velkomne.